شبکه خبری بی.بی.سی اعلام کرد: طالبان در منطقه ناآرام سوات در شمال پاکستان استخراج بزرگترین ذخایر سنگهای قیمتی این کشور را آغاز کرده اند.
به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، پایگاه اینترنتی بی.بی.سی روز دوشنبه با اعلام این خبر افزود: ستیزه جویان طالبان چهار ماه پیش، به دنبال تصاحب معادن زمرد منطقه، فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردند.
سوات پیش از توافقات آتش بس اخیر، ۱۸ماه به مرکز جنگ میان طالبان محلی و نیروهای امنیتی پاکستان تبدیل شده بود.
طالبان توافق آتش بس را به اجرای قوانین شریعت در این منطقه مشروط کرده بودند و دولت پاکستان اکنون تقاضاهای آنان را پذیرفته است.
گزارشگر بی.بی.سی در اسلام آباد که به آن منطقه رفته است، گفت: روز یکشنبه ۲۹مارس در کوههای اطراف مینگوره شهر اصلی سوات، صدای ماشینهای حفاری و سنگ شکن پیچیده بود.
وی در ادامه افزود: معدنچیان زیر چشمان مراقب محافظان طالبان، یک روز دیگر کاری را در آنچه معادن مشهور زمرد تحت مالکیت دولت خوانده میشد، آغاز کردند.
در این کانها به گفته کارشناسان یکی از بهترین زمرد آسیا تولید میشود و هنگامی که با ظرفیت کامل فعال باشند، در آمد حاصل از آنها در هفته هزاران دلار خواهد شد .
این معادن تا چندی پیش به دلیل اختلافات قانونی درازمدت بسته بود اما اکنون طالبان آنها را بازگشایی کرده اند.
طالبان میگویند درآمد کار در معادن جزیی است و هدف اصلیشان ایجاد فرصتهای اقتصادی بهتری برای مردم محل است.
یک فرمانده طالبان گفت: بازگشایی این معادن زمینه کار را برای افراد محلی فراهم خواهد کرد.
این در حالیست که براساس مقررات طالبان، هر کسی میتواند از این معادن استفاده کند و خود طالبان یک سوم درآمد هر معدنکار را به عنوان حق الامتیاز دریافت میکنند.
برخی از افراد محلی، طالبان را در این زمینه، مورد انتقاد قرار داده اند.
آنان میگویند: دستور العملهای طالبان در این مورد بگونهای است که فقط طرفداران آنها و خودشان از این فعالیت پرمنفعت سود میبرند.
این در حالیست که پیش از این طالبان از تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان و مناطق مرزی پاکستان سود کلانی میبردند.
** بیبیسی: طالبان درآمد دیگری را علاوه بر کشت خشخاش یافته اند در همین حال دولت افغانستان و جامعه جهانی در هفت سال گذشته تلاش کرده اند تا محو کشت خشخاش در افغانستان، طالبان را نیز از نظر اقتصادی با مشکل مواجه کنند اما حالا به نظر میرسد درآمد دیگری حاصل از استخراج سنگهای قیمتی در سوات نیز از این پس نصیب طالبان شده و اگر این روند ادامه یابد طالبان پاکستانی از نظر اقتصادی در وضع بهتری قرار خواهند گرفت.
با این حال تاثیرات تقویت طالبان از نظر اقتصادی تنها به طالبان پاکستانی محدود نخواهد ماند، (و به طالبان افغان نیز خواهد رسید) زیرا در چنین مواردی بسیار دشوار است گروهی را که هدف اصلی آنها به گفته خودشان جهاد علیه کفار است از همدیگر تفکیک کرد.
طالبان پاکستانی همواره اعلام کردهاند جهاد علیه نیروهای خارجی و دولت افغانستان را وظیفه شرعی خود میدانند.