در
یک مطالعه اخیر نشان داده شد: افرادی که 3 بار در روز از لبنیات مصرف
میکنند نسبت به کسانی که فقط یک بار لبنیات مصرف میکنند یا اصلا
نمیخورند در کنترل وزنشان حتی بدون محاسبه وسواس گونه انرژی دریافتی
موفقتر میباشند. دکتر حمیدرضا فرشچی
یکی از تئوریهای مطرح درباره اثر کنترلی وزن
ناشی از مصرف لبنیات به نقش کلسیم در این زمینه تاکید دارد. مطالعات روی
موشهای آزمایشگاهی نشان داده که رژیم غنی از کلسیم، افزایش وزن و مصرف
زیاد چربی در موشهای پرخور را کاهش میدهد. مطالعات انسانی نیز نشان داده
کلسیم به از بین رفتن چربی کمک میکند. مکانیسم آن را به این علت میدانند
که کلسیم نگهداری چربی به وسیله سلول را مشکل میکند.
در مطالعه اخیر روی 338 مرد و زن چاق، از آنها خواسته شد برای مدت 3 ماه مصرف کالری خود را کم کنند.
از
میان افراد شرکتکننده در این مطالعه افرادی که حداقل 10درصد از وزن بدن
خود را از دست داده بودند، برای مرحله بعدی مطالعه انتخاب شدند. به طور
اتفاقی از گروهی از آنها خواسته شد یک بار در روز و گروه دوم سه بار در
روز لبنیات مصرف کنند. آنچه در این مطالعات شگفتانگیز میباشد آن است که
در افرادی که مصرف بیشتر لبنیات را داشتند اگرچه انرژی روزانه دریافتی
آنان بیشتر میباشد اما کاهش وزن و چربی بافتی مشابه با رژیم غذایی کم
کالریتر و با مصرف لبنیات کمتر را دارند. جالب است که بدانید این اثرات
کنترلی وزن بدلیل مصرف لبنیات فقط ناشی از کلسیم موجود در این مواد غذایی
نیست.
از طرف دیگر توجه به این نکته دارای اهمیت است که در افراد
چاق و یا آنان که استعداد چاقی از دوران کودکی دارند مصرف لبنیات باید از
نوع کم چرب آن باشد. بویژه بدلیل محتوای چربی اشباع شده موجود در لبنیات
مصرف نوع پرچرب آنان قطعا اثرات مطلوب این گروه مواد غذایی بر کنترل وزن
را از بین میبرد.
نکته عملی: هیچ ماده غذایی
معجزهآسا برای کاهش وزن وجود ندارد. بلکه تعادل مواد غذایی از گروههای
مختلف را باید مد نظر قرار داد. اما افرادی که میخواهند به وزن ایدهآل
خود برسند مصرف لبنیات بویژه از نوع کم چرب آن را نباید فراموش نمایند.
متخصص تغذیه و فوق تخصص دیابت و چاقی
به گزارش مهر ، این تاثیر حتی در مورد برخی از مواد مفید موجود در چای نیز صدق می کند. محققان 16 نفر را که به اندازه 10 درصد از چای خود
را با شیر مخلوط می کردند مورد بررسی قرار دادند. نتیجه اینکه تا دو ساعت
بعد تاثیر انتی اکسیدانی چای از بین رفته بود. نتایج فوق در مورد تمشک و
برخی از سبزیجات دارای برگ سبز نیز مشابه بود. با توجه به اینکه آنتی اکسیدان موجود در میوه ها و
سبزیجات تازه و سالم و همچنین موجود در چای سبز با جذب رادیکالهای آزاد
مانع از بروز انواع سرطان می شود، مصرف توام شیر با اینگونه مواد با خنثی
کردن این تاثیر امکان ابتلا به انواع سرطان و در عین حال برخی از
بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی را افزایش می دهد. حتی مشخص شده تاثیر کاکائوی محلول در شیر به اندازه تاثیر شکلات و شیر مجزا نیست.